Paralel park, aralarında boşluk bulunan iki geometrik cismin arasına bir başka geometrik cismin en kısa yoldan nasıl gireceğiyle ilgili matematiksel formülden ibaret esasında. Formülde gördüğünüz r arabanın dönme yarıçapını; l dingiller arası mesafeyi; k arabanızın ön tekerleğinin öndeki arabayla uzaklığını; w ise arkasına park ettiğiniz aracın genişliğini ifade ediyor.
Stenografi, çağlar öncesinden bugüne; hatiplerin konuşmalarını hızlı bir şekilde yazıya geçirebilmek amacıyla ortaya çıkan, sembollerle kısaltmaya dayanan bir yazı metodu. TBMM tutanaklarının stenografi aracılığıyla kayıt altına alındığını öğrenmemle; birkaç vakittir stenograflarla tanışmak ve yönteme ilişkin ayrıntıları öğrenmek istiyordum. Bu amaçla umutsuzca TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanı Doğan Aytop‘a, meclis stenograflarıyla tanışmak ve stenografiye ilişkin bilgi almak…
Uzun süredir ilgiyle takip ettiğim Digital Photography School blogu, bir makinenin nasıl tutulacağına ilişkin bir “cheat sheet” hazırlamış. Fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için, kaymayı engellemek adına fotoğraf makinesinin nasıl tutulacağı çok önemlidir. Birkaç esas kuralla, fotoğrafçılıkta belki en önemli kısımlardan biri olan “duruş” meselesi çözülebilir. Cheat sheet: Orjinali için görsele tıklayınız.
Elime geçen birkaç mahkeme kararında, farklı font ve puntolarla yazıldığını farkedince, neden tüm yargı kararlarında aynı font ve punto kullanılmıyor diye düşünmüş ve Türkiye’de yargının en büyük probleminin mahkeme kararlarında font birliğinin olmamasına(!) kani olmuştum. 🙂 Birkaç gün önce, meselenin bir Yargıtay kararına konu olduğunu fark edince, konu üzerine bir şeyler yazma gereği hissettim.
Google Eearth’ten kendimi izlediğimi düşünüyorum. 510 milyar km2’lik bir dünyada toplam 24 bin km2’lik Ankara’da evden fakülteye, fakülteden işe, işten eve dönüyorum. Her gün aynını çizdiğim üçgenin 510 milyar km2 içerisinde payı koskoca bir hiç. Dünyadan daha da geri çekildiğimde… Güneş, Dünya’nın 103 katı, Samanyolu Galaksisi, güneşin yüzlerce katı, ve güneşi, dünyayı, galaksileri içine alan kainat ise milyarlarca ışık…
Bilinçli eskitmeyle ilgili araştırma yaparken ilginç bir hikayeye raslamıştım. Hikaye kahramanı, yaşaması için yalnızca gerekli olan eşyaları evinde tutuyor, geri kalanları bağışlıyor ve çöpe atıyordu. Yaşaması için kala kala elinde bir düzine eşyası kalmıştı. Yani, kahraman bizim gibi “belki bir gün lazım olur” mantığıyla yaşamamış, yalnızca gerçekten gerekli olanları elinde tutmuştu. Fotoğrafçı Sannah Kvist, kendi…