Üzerinde düşünülmesi gereken bu söz, Digital Age Summit 2015 etkinliğinin ikinci gününde hackerlar hakkında konuşan Keren Elazari‘ye ait. [Elazari’nin TED’deki “Hackerlar, internetin bağışıklık sistemi” başlıklı konuşmasını şuradan dineyebilirsiniz.] Düşünülmesi gerek diyorum; çünkü çok büyük olmasına rağmen ücretsiz bir şekilde hizmet vermeye devam eden birçok yazılım şirketinin çalışma prensibini açıklayıcı nitelikte.Örneğin, Whatsapp. Geçtiğimiz yıl Facebook tarafından 19 milyar dolara…
Eşinizi kaybediyorsunuz. Bir yazılım şirketi, kaybettiğiniz eşinizin size Whatsapp’tan gönderdiği tüm sesli mesajlarından onun sesini çıkarıyor ve onu artık istediğiniz zaman arayabileceğiniz bir sanal gerçeklik haline dönüştürüyor. İstediğiniz zaman, onun numarasını arayarak istediğiniz konulardan konuşabiliyorsunuz. Yazılım şirketiyle paylaştığınız sesli mesajlardan o kadar iyi harmanlanmış ki onun sesi, gerçeğiyle ayırt edemeyeceksiniz belki eşiniz yaşasa. Ona özgü tepkilerle olmasa da, onunla sanki…
Türkiye’de Gezi olayları sonrasında adını duymaya başladığımız; dünyada ise üzerine uzun zamandır araştırma yapılan yeni bir kuşak: Y Kuşağı. Bu kuşak için çoğu uzman “dijital yerliler” terimini kullanıyor. Çünkü bu kuşak bilgiyi yalnızca manşetlerde ve 140 karakterlik iletilerde tüketen bir kuşak. Y kuşağının özellikleri, iş anlayışları, sosyal ilişki modelleri… Bunlarla birlikte temel olarak Y kuşağının korkuları, bu yazının…
Kent içi ulaşım politikalarını bisiklet üzerine kuran Norveç’te uygulamaya başlanan bir projeden bahsedeceğim: dik yokuşlar için bisiklet asansörü. Bisiklet kullanımının yoğun olduğu Norveç, vatandaşlarını bisikletleriyle şehrin her bir tarafına ulaştırabilmek amacıyla, dik yokuşlara bisiklet asansörü yerleştirmiş.
Türkiye derecesi yaparak girdiğim Ankara Hukuk Fakültesi’nden dün itibariyle mezun oldum. Fakültede anılmaya değer olayları buraya da not etmek istedim.