Vikipedi sitesindeki makalelerde dış bağlantılar kısmında bağlantının vikipedi’nin dışına gideceğini ifade eden external ikonunu görmüşsünüzdür. Bunu CSS ile uygulayabiliriz. Daha önce eburhan’ın Bildirgeç’te anlattığı ‘CSS ile linkleri simgeleştirmek‘ (iconize textlinks with css) konu başlığını esas alarak başlayalım işe. Orada anlatılan, bir CSS dosyasını siteye entegre ederek, site içerisindeki çeşitli bağlantı türlerine özel resimler atamak (.rar…
10 Nisan 2008‘de WordPress merakıyla başlayan macera; 10 Nisan 2010‘da yazamasam da ziyaretlerini eksik etmeyen misafirlerle devam ediyor. YGS nedeniyle internet dünyasından bihaber oluşum az daha Sinerjik‘in ikinci yaşına girişini unutturuyordu. Hatta bu sınav yüzünden, sitenin birinci yaşını dahi evimde internet olmadan, internet kafeler aracılığıyla size duyurdum. Neyse ki artık bu sürecin bitmesine çok az…
2009 yılının internet teknolojisi adına insanların ve reklamcıların işini kolaylaştıran en büyük trendinin -başta Facebook olmak üzere- sosyal medya ağlarının olduğunu düşünüyorum. İnsanların birbiriyle kolayca iletişim kurabileceği, hayran sayfaları sayesinde sanatçıların ve ünlülerin hayranlarına kolayca ulaşabileceği, reklamların doğrudan istenilen yaş, cinsiyet, ülke, bölge, dil ve siyasi görüşe göre verilebileceği güçlü bir ağ olarak karşımıza çıkıyor…
Hatırlarsanız bir Akbank reklamında insanlar belli bir düzene göre sıralanıp canlı kalp görüntüsü oluşturuyordu. Orada üstten çekilen teknik ilk olarak “Living Photograph” adı altında İngiliz fotoğrafçı Arthur S. Mole ve John D. Thomas tarafından çekildi. Fotoğrafın kompozisyonunu -akbank reklamında olduğu gibi- insanların bir araya gelip belli bir simge görünümü oluşturuyordu. Sonrasında benzer teknik, diğer fotoğrafçılar…
WordPress uploads dizinim uzun zamandır wp-content/ idi. FTP’den siteye her giriş yaptığımda wp-content klasörü içerisinde yüzlerce dosyayla karşılaşıyordum. Blog içeriğindeki resim yolları ve linkleriyle beraber FTP’deki resim dosyalarını wp-content/uploads klasörüne atmanın yolunu uzun zamandır arıyordum. Nihayet dün Search Ragex adlı eklentiyi keşfettim. Bu eklenti sayesinde veritabanına yani Phpmyadmin’e girmeden, bütün resim yollarını ve linklerini tek…
Birkaç yıl öncesinde bilgisayar dergilerinde ‘blog’un Türkiye’ye yeni giriş yaptığı ve bu sektörün internet içerisinde büyük bir paya sahip olacağı yazılıyordu. İzlenimlerim gösteriyor ki bloglar ve yazarları Türkiye’de internet dünyasının en dikkate alınır kişileri yönünde. Artık çeşitli alanlardaki firmalar reklamlarını blog yazarlarına yaptırmaya başladı.