Dijital İçerik ve Hizmetler (Dijital Ürünler)

Furkan Güven Taştan (2023) Dijital İçerik ve Hizmetlerin Sözleşmeye Uygunluğu – Tüketici İşlemleri Özelinde Avrupa Birliği, Alman ve Türk Hukukunun Karşılaştırmalı Analizi, XXV + 310 s., On İki Levha.

Dijital içerik ve hizmetler (digital and digital services), 2019/770 sayılı Dijital İçerik Direktifi‘nde tanımlanmıştır. Alman kanun koyucu ise bunları tek bir çatı altında birleştirmeyi tercih etmiş ve BGB 327 vd. hükümlerinde her ikisini kapsayacak şekilde dijital ürünler (digitale Produkte) ifadesine yer vermiştir.

Dijital içerik

Dijital içerik, dijital formda üretilen ve sağlanan verileri ifade eder (Dijital İçerik Direktifi, m. 2/1; BGB § 327/2). E-kitaplar, dijital müzik dosyaları, stok foto sitesinden indirilen görseller dijital içeriklere örnek teşkil eder.

DCD, Art. 2/1: ‘digital content’ means data which are produced and supplied in digital form;

BGB § 327/2: Digitale Inhalte sind Daten, die in digitaler Form erstellt und bereitgestellt werden.

Dijital hizmet

Dijital hizmet, Dijital İçerik Direktifi ve BGB’de iki alt kategoriye ayrılarak tanımlanmıştır. Buna göre dijital hizmet:

  • tüketicinin dijital formda veri oluşturmasına, işlemesine, saklamasına veya verilere erişmesine imkan sağlayan bir hizmeti veya
  • tüketici veya bu hizmetin diğer kullanıcıları tarafından yüklenen veya oluşturulan dijital formdaki verilerin paylaşılmasına veya bunlarla başka herhangi bir etkileşime izin veren bir hizmeti ifade eder (Dijital İçerik Direktifi, m. 2/2; BGB § 327/2).

Sosyal medya platformları, dijital yayın platformları ve bulut bilişim hizmetleri dijital hizmetlere örnek teşkil eder.

DCD, Art. 2/2: ‘digital service’ means:
(a) a service that allows the consumer to create, process, store or access data in digital form; or
(b) a service that allows the sharing of or any other interaction with data in digital form uploaded or created by the consumer or other users of that service;

BGB § 327/2: (...) Digitale Dienstleistungen sind Dienstleistungen, die dem Verbraucher
1. die Erstellung, die Verarbeitung oder die Speicherung von Daten in digitaler Form oder den Zugang zu solchen Daten ermöglichen, oder
2. die gemeinsame Nutzung der vom Verbraucher oder von anderen Nutzern der entsprechenden Dienstleistung in digitaler Form hochgeladenen oder erstellten Daten oder sonstige Interaktionen mit diesen Daten ermöglichen.

Diğer hukuk sistemlerinde dijital içerik ve hizmetler

Türk Hukukunda dijital içerik ve hizmetler özel olarak düzenlenmiş değildir. Bunlar 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca mallara ilişkin hükümlere tabidir.

Dijital içerikler, İngiliz Hukukunda İngiltere Tüketici Hakları Kanunu 2015‘te düzenlenmiştir. Ne var ki Kanun’da “dijital hizmet” ifadesine yer verilmemiş, bu durum eleştirilere yol açmıştır.

İsviçre Hukukunda dijital içerik ve hizmetler için özgü bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu hukuk sisteminde dijital içerik ve hizmetlerin konu edildiği sözleşmelere İsviçre Borçlar Kanunu (OR) hükümleri kıyasen uygulanmaktadır.

Updated on 28 Aralık 2023