Keep Calm Posterlerinin Tarihçesi ve Anlamı

Son birkaç yıldır sosyal medyada meşhur olan “Keep Calm and …” yazılı posterlerinin orjinali olan “Keep Calm and Carry On” posterinin tasarımı tahmin edebileceğimizden çok daha önceki bir zamanda tasarlanıyor. Orjinalinin tasarlanmasından yaklaşık 50 yıl sonra ikinci el bir kitapçının asmasıyla tekrar ün kazanıyor ve her yere yayılıyor. İngiltere hükümeti, İkinci Dünya Savaşı esnasında halkının…

Keep Calm and Carry On, Orjinal posterin taranmış hali

Son birkaç yıldır sosyal medyada meşhur olan “Keep Calm and …” yazılı posterlerinin orjinali olan “Keep Calm and Carry On” posterinin tasarımı tahmin edebileceğimizden çok daha önceki bir zamanda tasarlanıyor. Orjinalinin tasarlanmasından yaklaşık 50 yıl sonra ikinci el bir kitapçının asmasıyla tekrar ün kazanıyor ve her yere yayılıyor.

İngiltere hükümeti, İkinci Dünya Savaşı esnasında halkının moral değerlerini yüksek tutabilmek amacıyla o zamana kadar pek denenmemiş bir şeye imza atmak istiyor. Bunun için üç poster hazırlatıyor.

  • Freedom Is In Peril. Defend It With All Your Might
    Özgürlük Tehlikede. Onu Tüm Gücünle Koru! 
  • Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory
    Cesaretiniz, Neşeniz, Kararlılığınız Bize Zaferi Getirecek
  • Keep Calm and Carry On
    Sakin Ol ve Devam Et

Bu üç metin, isimsiz bir tasarımcı tarafından arkaplanında düz renklerle tırnaksız ve o zamana kadar kullanılmamış bir fontla tasarlanıyor. Posterlere ayrıca İngiltere hükümetini temsilen Kraliyet simgesi de ekleniyor. Ve bu posterlerin her birinden yaklaşık 800 bin adet basılıyor.

Keep Calm poster üçlemesi

Bu posterlerden “Özgürlük tehlikede” ve “Cesaretiniz Bize Zaferi Getirecek” posterleri savaş süresince İngiliz hükümeti tarafından ülkenin çeşitli yerlerinde kullanılıyor. Ancak “Keep Calm and Carry On” posteri kullanılamadan savaş bitiyor.

2000 yılında adanın kuzeyinde ikinci el kitaplar satan bir kitapçı, eskileri karıştırırken bir kitabın içerisinde bu postere denk geliyor ve posteri çerçeveleterek duvarına asıyor. Müşterilerin beğenisini kazanarak sosyal medyaya düşen bu poster, bir süre sonra değişik şekillerde ve değiştirilmiş metinleriyle bir tasarım klasiği olarak tüm dünyaya yayılıyor.

Posteri 2000 yılında bulup tekrar meşhur olmasını sağlayan o ikinci el kitapçı, posterin tarihine ilişkin bir video da hazırlamış.Videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Keep_Calm_and_Carry_On

Bir yanıt

  1. Ferhat avatarı
    Ferhat

    Doyurucu bir yazı olmuş Furkan, teşekkürler