Okuduğum, izlediğim ve araştırdığım materyallerden nasıl not alınacağı meselesine uzunca sayılabilecek bir süredir kafa yoruyorum. Hangi meseleler deftere yazılmalı, hangileri mutlaka dijital ortamlarda tutulmalı, notları sistematize ederken nasıl bir yöntem izlemeli? Bu soruları özellikle, aldığım notlara ilişkin problemler yaşadığımda kendime tekrar tekrar soruyorum. Bu sorgulama silsilesinde eriştiğim bir noktaya dair bu yazı da. 📝🚀Emojiler dijital ortamlarda tutulan notlarda hatırlamayı ve arananı kolaylaştırmak amacıyla nasıl kullanılabilir?
Kişisel metin işaretleme dili
Emojileri not alma alışkanlıklarına gömmeden önce bu işin metodu üzerine kafa yoran insanların ürettiği bir terimi içselleştirmek gerekiyor. O da Türkçe’ye kişisel metin işaretleme dili olarak çevrilebilecek Personal Text Markup Language (PTML). Web okuryazarlığı olanlar, bunun HTML’den türetildiğini (Hyper Text Markup Language) anlamışlardır.
PTML, temelde kişiye özgü şekilde bir not alma dilinin oluşturulmasını ifade ediyor. Örneğin ben oluşturduğum PTML ile okuduğum romanlarda beğendiğim cümlelerin altını çizmekle yetinmeyip bunları da kendi içinde sınıflandırmaya çalışıyorum. Edebi değeri olan cümlelerin kenar boşluğu kısmına, güzel ifade anlamında Gİ kısaltmasını kullanıyorum. Yazarıyla konuşurcasına aldığım küçük notların başına şahsi fikir anlamına gelen ŞF ibaresini yerleştiriyorum. Ya da kurgu dışı bir eserde ufuk açan bir bilgiye rastladığımda iyi bilgi anlamına gelen İB kısaltmasını kullanıyorum. PTML, alınan notlara etiketler biçmekten başka bir şey değil aslında. Bu yöntemle, notları şu şekilde bir nev’i bilgisayar diline dönüştürüyoruz:
<gi>edebi değeri yüksek cümle</gi> <şf>harikulade bir fikrim</şf> <ib>okkalı bilgi</ib>
Kişisel emoji işaretleme dili
Dijital olmayan mecralarda aldığım notları hızlıca bulmak için kullandığım bu yöntemi bu ilkellikle dijital ortama aktaramazdım. Gİ, ŞF, İB ibarelerinden oluşan etiketlerimi kendimce belirlediğim emojilere dönüştürdüm. Buna göre 🧠 şahsi fikirlerime,💡 ilham veren hususlara, 🤷♂️ ise vay arkadaş tepkilerime işaret ediyordu. Son zamanlarda okuduğum kitaplara ilişkin aldığım notların tamamını bu yöntemle Evernote’a aktarmıştım. Bir süre sonra notlara baktığımda, emojilerin salt siyah beyaz notları okumanın verdiği ızdırabı bir nebze olsun hafiflettiğini tecrübe ettim. Böylelikle tüm dijital notlarıma yer verdiğim Evernote içinde bir kişisel emoji işaretleme dili oluşturmuş oldum. İşin keyifli yanlarından biri de arama çubuğundan emojileri de aratabilmemdi.
Araştırma yaparken emojiler
Sistemin akademik makalelere nasıl uyarlanabileceği konusunda ise ilham kaynağım not alma yöntemleri konusunda mektuplaştığım meslektaşım 💡Baran Kızılırmak oldu. (evet geek akademisyenler birbirlerine not alma yöntemleri konusunda sayfalarca yazıyor). Baran, emojileri okuduğu makalelerin kenar boşluklarına yerleştirerek makalede kullanacağı bilgileri yazım aşamasında kolaylıkla kullanabilecek şekilde sınıflandırdığını söylüyordu. Bunun için PDF okuyucu yazılımlarda yer alan metin aracını (text tool) kullanarak emojileri istenen yerlere ekliyordu.
MacOs işletim sisteminde tercih ettiğim yazılım olan PDF Expert’te metin aracılığıyla eklenen emojilerin de metinler gibi aranabileceğini görünce, yöntemin burada da kolaylıkla uygulanabildiğini fark ettim! 🤷♂️
Son olarak sıkça faydalandığım 📍zihin haritalarında da işe yaradığını görünce bu basit fakat etkili yöntemi yazıyla bağlamak gerektiğini düşündüm. Emojiler, tabiatı gereği her türlü dijital platformda kullanılmak üzere tasarlanmış minik görsellerdi. O zaman neden mümkün olan tüm dijital not alma platformlarında bunu kullanmayalımdı?
Henüz emojileri kopyala-yapıştır yoluyla istediğim yerlere ekliyorum; ancak MacOs kullanıcıları için bunu bir adım öteye daha taşımak mümkün. (Yeni bilgi: Herhangi bir yazı alanında Cntrl + Cmd + Space kombinasyonuyla emojilere ulaşılabiliyor. Yeni Mac bilgisayarda fn tuşuyla da bu menüye ulaşabilirsiniz) Ukulele gibi bir klavye özelleştirme yazılımı kullanarak istediğiniz emojilere istediğiniz kısayol kombinasyonlarını atayabilir ve işleri kolaylaştırabilirsiniz.
🧠 Özetle diyorum ki hangi yazılımı kullanıyorsanız kullanın, dijitalde aldığınız notlarınızı emojiler kullanarak daha anlamlı, okunabilir ve sistematik hale getirebilirsiniz.