Sosyal medyanın geleneksel medya kanallarının önüne geçtiği, haberleşmenin neredeyse tamamen mobil platformlar üzerinden sürdürüldüğü bir dönemde terör faaliyeti de darbe de artık bu kanallardan planlanıyor. Nitekim 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ortaya çıkan darbecilerin Whatsapp yazışmaları da bunu gösteriyor. Bu yazıdaysa FETÖ’nün 17/25 Aralık sürecinden sonra kullandıkları iddia edilen Bylock ve diğer mesajlaşma yazılımlarına ilişkin Google arama eğilimlerini inceleyeceğim.
FETÖ,17-25 Aralık’tan sonra ByLock kullanmaya başlamış
Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki en alçak darbe girişimine imza atan Fethullahçı Terör Örgütü’nün deşifre edilmesi gün geçtikçe hızlanıyor. Bu süreçte önemli bir gelişme ise kısa bir zaman önce örgüt üyelerinin Bylock, Lange ve Tango adlı programlarını kullandığının ortaya çıkması oldu. Ulusal ve uluslararası medyada çıkan haberlere göre, örgüt meşru hükümetin gayrimeşru yollardan alaşağı edilmesine yönelik ilk girişimi olan 17-25 Aralık sürecinde başarısız olmasından sonra uzunca bir süre kendi içerisinde belirlediği özel mesajlaşma yazılımlarını kullanmış.
“Bylock” en çok Ocak-Eylül 2014 arasında aranmış
Hem Wall Street Journal’da yayımlanan makalede hem de ulusal medyadaki haberlerde, örgüt mensuplarının kullandığı ilk programın Bylock olduğu belirtiliyor. Haberlere göre bu yazılım, 17-25 Aralık sürecinden sonra kullanılmaya başlanmış. Google’ın arama eğilim grafiklerine bakıldığında “Bylock” anahtar kelimesiyle yapılan aramaların Google’da Ocak 2014 itibariyle başladığı Eylül 2014‘te zirveye ulaştığı görülüyor.
MİT deşifre edince kullanmayı bırakmışlar
Haberlerde ifade edilen bir başka husus, programın 2015 yılının sonlarına doğru deşifre edildiği yönünde. Haberlere göre örgüt mensupları MİT’in kendilerini deşifre ettiğini fark edince (600’ü TSK’da olmak üzere 40.000 kişinin bu uygulamayı kullandığı tespit ediliyor ve konuşmalar deşifre ediliyor) bu programı kullanmaktan vazgeçip başka bir programa geçiş yapıyor. Bu husus da Google’daki arama eğilimleriyle uyumlu: Bylock araması Haziran 2015 ve sonrasında düşüşe geçiyor.
Netice itibariyle haberlerde ifade edilen tarihlerle Google Arama trendlerindeki sonuçlar zaman bakımından birbiriyle uyumlu. Örgüt mensuplarının (özellikle @fuatavni_f olduğu iddiasıyla yakalanan Akif Mustafa Koçyiğit’in) itirafları da bu verilerle birlikte örgütün haberleşme amaçlı bir mesajlaşma yazılımı kullandığını ispatlıyor.
Bylock nedir?
Bylock, tıpkı Whatsapp, Telegram, Tango gibi bir mesajlaşma uygulaması. Ancak bilinen mesajlaşma uygulamalarının aksine Bylock, bir süre resmi Android ve IOS’un resmi marketlerinde yer almasına rağmen, bir süre sonra yayını her iki market tarafından durdurulmuş. Yâni bu yazılım, (en azından şu an) yalnızca resmi olmayan bazı internet siteleri aracılığıyla indirilebiliyor. Yazılımın tanıtım metinlerinde askeri düzeyde şifreleme ve yüksek güvenlik imkânı sunduğu belirtiliyor. Bu kapsamda mesajların belirli bir süre sonra otomatik olarak silinmesi özelliği olduğu da Akif Mustafa Koçyiğit tarafından yapılan itiraflarda yer alıyor.
NSA’nın taşeron şirketine Tango görünümlü bir uygulama yazdırılmış(?)
Koçyiğit, Bylock’un deşifre edilmesinin ardından Lagle ve Tango uygulamalarını kullanmaya başladıklarını belirtiyor. Lagle’ye ilişkin bilinen internet kaynaklarında herhangi bir ize rastlanmıyor. Tango’nun ise resmi uygulama marketlerinde yer alan, bilinen Tango olmadığı, örgütün Amerikan Güvenlik Ajansı (NSA)’nın taşeron şirketlerinden birisine bilinen Tango görünümünde bir uygulama yaptırdığı ve bu uygulamanın yalnızca örgüt mensupları tarafından indirildiği yönünde ifade ve iddialar mevcut. Bu söylentiler, aynı zamanda Lange uygulamasının da örgüt mensupları tarafından yaptırılmış olabilme ihtimalini akıllara getiriyor.
Mesajların deşifre edilmesi hukuken de önemli
Kanaatimce, 17-25’te başlayan; ancak darbe girişiminin ardından ivme kazandırılan FETÖ’nün temizlik sürecinde, örgüt üyelerinin kullandığı mesajlaşma yazılımlarının deşifre edilmesi, yapının eksiksiz bir şekilde ortaya konabilmesi açısından hayatî önem taşıyor. Bu aynı zamanda, örgüt üyeliğiyle suçlananlar hakkında hukuken delil oluşturacak olması nedeniyle hukuka da hizmet edecektir. Zirâ, örgütün gizliliğe önem veren masonik yapılanması, birçok kişi açısından suçun delillendirilmesi aşamasında sıkıntılara yol açabiliyor. Deşifre edilecek mesajlar, bu sıkıntının önüne geçip yargılamanın daha sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine katkı sağlayacaktır.
Son olarak okuma önerileri:
- ‘Şifreli’ mesajlaşan 56 bin kişi/Al Jazeera
- FETÖ’nün haberleşme ağı ‘By Lock’ adım adım böyle çözüldü/Yeni Şafak
- Fetöcü listesi nasıl oluştu neden sızdı?/Nedim Şener.
- FETÖ ‘abi’sinden şok itiraflar: Darbe benim evimde görüşüldü haberi/haber10
- Turkey’s Powerful Spy Network Failed to See Coup Coming/Joe Parkinson ve Adam Entous
- FETÖ’nün haberleşme ağı ne ölçüde çözüldü?/Mehmet Acet
- Akif Mustafa Koçyiğit her şeyi anlattı/istiklal.com.tr