Blogu Kitapa Dönüştürmek

Bilgisayarlar, hayatımda önemli bir rol oynadığından beri, ajandalara not almıyor, bütün anılarımı, öğrendiklerimi ve tecrübelerimi word dosyalarına ve bloglarıma kaydediyordum. Ajandama not almam gereken birçok şeyi, dijitalleşmenin verdiği heyecanla bilgisayar ve internetteki sanal ortamlara gömdüm. Unuttuğum çok önemli bir şey vardı, dijital veriler bir gün tamamen silinebilirdi. Google arama motoru ve sağladığı hizmetler bir gün…

blog-kitap

Bilgisayarlar, hayatımda önemli bir rol oynadığından beri, ajandalara not almıyor, bütün anılarımı, öğrendiklerimi ve tecrübelerimi word dosyalarına ve bloglarıma kaydediyordum. Ajandama not almam gereken birçok şeyi, dijitalleşmenin verdiği heyecanla bilgisayar ve internetteki sanal ortamlara gömdüm. Unuttuğum çok önemli bir şey vardı, dijital veriler bir gün tamamen silinebilirdi. Google arama motoru ve sağladığı hizmetler bir gün tamamen kapanabilir, anılarımı paylaştığım blogum dahil olmak üzere tüm verilerimi geri getirmesi mümkün olmamak üzere yutabilirdi.

Kalıcılık açısından basılı yayınlara olan güvenim nedeniyle internette yazdığım her bir şeyi somut bir kitap olarak ortaya koymak istedim. Bu fikrin ilk denemesini, miadını doldurmuş efurkan.blogspot.com üzerinde uyguladım. Blog üzerindeki tüm yazıları, kitaplığımda yer alacak 90 sayfalık bir kitaba dönüştürdüm.

Merak edenler için bir blogun; nostaljik bir kitaba nasıl dönüştürüleceğinden bahsedeceğim.

1) Tüm yazıları bir dosya haline getirin

İlk yapmamız gereken şey, blogdaki tüm yazıların basılacak dosya içerisine aktarılması. Bunu kolayca ve ücretsiz yapan internet siteleri mevcut. blogbooker.com‘a WordPress, Blogspot ve LiveJournal aracılığıyla yaptığınız blogları PDF dökümanına dönüştürebilirsiniz.

Bu işlemi elle tek tek bütün yazıları bir Word dosyasına aktararak da yapabilirsiniz.

Eğer Adobe yazılımlarını kullanan birisiyseniz, bu aşamada, Adobe Indesign için hazırlanan bir script‘ten yararlanabilir, blogspot blogunuzdaki tüm yazıları basit bir işlemle kısa sürede Indesign belgenizin içine gömebilirsiniz.

Kütüphanenizde yer alacak bu çalışmanız için bir önsöz yazmanızı da tavsiye ederim. Yıllar sonra anlam kazanabilir.

2) Mizanpaj ve tasarım

Benim gibi blog yazılarını evladiyelik bir şey haline getirmek isteyenler için, sayfa mizanpajı ve tasarımı da önemli. Önce kafanızda boyutu belirleyin. Kitap için yaygın olarak kullanılan boyutlardan birisi  14 x 20 cm.  Ben, hazırladığım blog-kitabı kütüphanemdeki diğer kitapların arasına koymayı düşündüğüm için bu boyutu tercih ettim. Tercihe göre döküman boyutunuzu A4 olarak da ayarlayabilirsiniz. (21 x 29.7)

Kitabını Word’de hazırlayanlar için boyuttan sonraki en önemli kısım sayfa kenar boşlukları ve cilt payı. Kenar boşlukları için 2-2.5 cm idealdir. Kenar boşlukları dışında cilt için sayfanın sol tarafında özel bir cilt payı bırakılmalıdır. Cilt payı için 1 ila 1.5 cm arasında bir değer belirlenebilir.

ornek-word-sayfa-yapisi

Senelerce kitaplığınızda kalacak bir kitapta tasarım ve mizanpaj işleri için profesyonel bir destek de alabilir, teknik ayrıntılarla uğraşmayabilirsiniz.

3) Baskı ve cilt

İşin en heyecanlı bölümü, hazırlanan dosyanın basılması ve ciltlenmesi. Alâlede bir fotokopici yerine, kapsamlı işler yapabilen iyi bir fotokopiciyi tercih edin. Bir kez ciltlettikten sonra basılan sayfaları çıkarmak mümkün değil.

Cilt konusunda iki tercihiniz var, karton kapak cilt veya bez cilt. Nostalji ve dayanıklılık açısından bez cilti öneririm. Bugün kitapların çoğunda kullanılan ve bez cilte göre ekonomik olan karton kapak da tercih edilebilir elbette.

Ankara’da olanlar için cilt konusunda bir tavsiyede bulunacağım: Kısmet Fotokopi ve Ciltevi. Kızılay / Metro İş Hanı içerisinde yer alıyor. Yıllardır bu işi yapan bir cilt ustası var. Cilt için Burayı tercih edebilirsiniz.

Sonuç

Bütün bu aşamalardan sonra, internetin dehlizlerinde kaybolma ihtimali olan blogunuzu kitaplığınıza katmanın bahtiyarlığıyla bir fotoğrafını internetten paylaşabilirsiniz. Ben öyle yaptım:

efurkan