Ustalardan Fotografi; Fotoğrafçının temel başvuru kaynağı

Fotoğrafla ilgili internette birçok kaynağa ulaşabilir, bu kaynakları özenle tarayarak fotoğrafa ilişkin birçok bilgi edinebilirsiniz. Ancak şundan emin olalım. Fotoğrafla ilgili sistematik ve kaliteli en iyi verileri her zaman National Geographic sunuyor. Fotoğrafçılığı öğretmek ve yaygınlaştırmak amacıyla kurulduğu günden bu yana yaptığı yayınların tamamında bu sistematiği ve kaliteyi görebilirsiniz. Dünyayı bilmiyorum; ancak biz Türkler olarak…

Ustalardan Fotografi - National Geographic

Fotoğrafla ilgili internette birçok kaynağa ulaşabilir, bu kaynakları özenle tarayarak fotoğrafa ilişkin birçok bilgi edinebilirsiniz. Ancak şundan emin olalım. Fotoğrafla ilgili sistematik ve kaliteli en iyi verileri her zaman National Geographic sunuyor. Fotoğrafçılığı öğretmek ve yaygınlaştırmak amacıyla kurulduğu günden bu yana yaptığı yayınların tamamında bu sistematiği ve kaliteyi görebilirsiniz. Dünyayı bilmiyorum; ancak biz Türkler olarak fotoğrafçılığı National Geographic’ten öğreniyoruz.

Beynimizin mantıksal solunu ve sezgisel sağını birlikte kullanarak fotoğraf çekiyoruz.(kitaptan)

National Geographic, mantıksal solun alanına giren teknik ayrıntıları da, sezgisel sağın alanına giren duygusal reaksiyonları da içine alan fotoğrafçılığa ilişkin temel başvuru kaynağı niteliğinde bir eser meydana getirmiş. Ustalardan Fotografi, yoğun bir çabanın ürünü.

Kitap dört bölümden oluşuyor. Bu dört bölümün altında yeralan 14 ana başlık bu ana başlıkların altındaysa onlarca konu başlığı var. İçeriğine ilişkin fikir edinmeniz açısından bölümleri buraya aktarıyorum.

Bölüm 1: FOTOĞRAFÇILIK VE FOTOĞRAF MAKİNESİ
1. Teknoloji ve Sanat
2. Fotoğraf Makinesinin Temel Kavramları
3. Kompozisyon
4. Işık
5. Otomatik Ayardan Öte
6. Dijital Aydınlık Oda
Bölüm 2: FOTOĞRAFÇILIĞIN ZAMAN ÇİZELGESİ
Yüzyılların Merceğinden (1810’dan 2000’li yıllara fotoğrafın tarihi)
Bölüm 3: ÇEVRENİZİ FOTOĞRAFLAMAK
1. İnsan ve Hayvan
2. Doğa ve Manzara
3. Hareket ve Macera
4. Tanıdık Yerler
5. Gezi
6. Özel Teknikler
Bölüm 4: KAYNAKLAR

Ustalardan Fotografi kitabından bazı sayfalar.
Ustalardan Fotografi kitabından bazı sayfalar.

Fotoğrafçılık kursları hakkında sürekli söylediğim bir şey vardır. Kurslar fotoğraf çekmeyi öğretmez yalnızca kullandığınız makineyi kullanmasını öğretir diye. Yani fotoğrafçılık kursu yoktur: fotoğraf makinesi kursu vardır. Ve bu kurs zamanınızı ve paranızı kaybetmenize neden olur. Çok basit bir önerim var. Makinenizi keşfetmek için öncelikle makinenin kullanım kılavuzuna bakın. Diğer elektronik aletlerinin kılavuzlarından farklı olarak fotoğraf makinesi kılavuzları makineyle ilgili çok yararlı bilgiler ihtiva eder.

Fotoğraf çekebilmek içinse National Geographic’in yayımladığı eğitim serilerine bakabilirsiniz. Benim fotoğrafa ilişkin temel bilgilerim National Geographic’in 4 CD’lik eğitim serisinden kalmadır. Bu sette öğrendiğim bilginin üzerine internette yaptığım araştırmalarda çok az şey katabilmişimdir. O denli güzel ve kalitelidir o set.

O setten sonra fotoğrafçılık adına teknik bilgi sağlayan en önemli materyalim bu kitap oldu. Teknik açıdan sıkıştığımda açıp bakabileceğim fotoğrafla ilgili bir başucu kitabı. Fotoğrafla ilgilenenlere tavsiye edilebilecek ya da hediye olarak alınabilecek çok önemli bir kaynak. Esen kalın.