Geçtiğimiz yıl Obama’nın seçimde nasıl bir çalışma yaptığından haberiniz var mı? Obama’nın kendisi veya destekçileri sokağa inmedi, internetten seçim kampanyası yürütüldü. Bunda Amerika’nın interneti kullanma oranının fazlalığı (%69) da var; ancak Türkiye’de bu oran hiç de küçümsenecek bir oran değil. %21’lik internet kullanım oranı, 8 milyon seçmene tekabül eder. Temmuz 2007 seçimlerinde internet üzerinden 8 milyon seçmene ulaşma imkanı varken, bu kullanılmadı ve belki de harcanan enerji ve paranın bir kısmı boşa gitti.
Önümüzde teknolojiyi sonuna kadar kullanan ve seçimi kazanan Obama var. Peki Obama’nın yemin ettiği gün hangi olaylar yaşandı?
- İnternetten canlı, 50 milyon kişi izledi. (Facebook, Youtube, CNN …)
- Tören günü ABD’de internet kullanım oranı zirve seviyeye çıktı
- İnternetteki popüler ABD haber siteleri (NBC, USA Today, CNN, Wall Street Journal …) çökme aşamasına geldi.
- Cep telefonlarının fazla kullanılması sonucu Washington GSM kilitlendi.
Obama teknolojiyi mükemmel şekilde kullanarak başarıya ulaştı; neler mi yaptı? Sende Türkiye’ye uyarla, seçimi kazan! 🙂
Önümüzde Mart 2009 seçimleri var ve Temmuz 2007 seçimlerine göre internet üzerinde daha fazla canlılık görülüyor. Haber sitelerindeki reklamları siz de görüyorsunuzdur.
Bugüne kadar birçok yerde bu konuyla alakalı analizler yapıldı, yazılar yazıldı:
- Siyasi Partilerin İnternet Karnesi
- Türkiye’nin İnternet Başbakanı Kim Olacak?
- Partilerin İnternet Stratejileri
Neredeyse her adayın bir web sitesi mevcut; ama web siteler çok amatör, “olmasa da olurdu” diyebilecek nitelikte. Adaylar web sitelerini komşunun oğluna bedava yaptırmak yerine, profesyonel bir web tasarım ajansına yaptırmalılar.
Bu seçimler Obama’nın ki gibi ülkenin başkanını seçen bir seçim değil; fakat büyük şehirlerde internet yine öne çıkıyor.
Yani diyeceğim, Obama’nın internet seçim stratejileri hakkında bir şeyler öğrenmeleri, bunu Türkiye’de uygulamaya çalışmaları ve interneti seçmeni etkileyecek önemli bir alan olduğunu kabul etmeleri…
Kaynaklar: