Zotero için ChatGPT Destekli Üst Veri Aktarımı

İçindekiler

Zotero’da, başlık, yazar, yıl, yayınevi gibi verilerin otomatik çekilemediği ögeler için oluşturduğum basit bir Custom GPT’yi paylaşmak isterim:

🤖 Zotero: Add New Item via Javascipt (CustomGPT)

Bu GPT, kitap, makale veya teze ilişkin rastgele sunduğunuz metni, otomatik olarak haritalandırıp Zotero’ya aktarıma hazır hale getiriyor.

Nasıl kullanılır?

Örnek bir aktarım videosu için tıklayınız.

1) Bir kitap, makale veya tezin; yazar adı, eser adı, yayın yeri, yıl gibi bilgilerini (metadata) sıralamadan istediğiniz şekilde GPT’ye girin.

2) GPT, girdiğiniz bilgilerin (genellikle) türünü de algılayarak bir JavaScript kodu oluşturur.

GPT, “dergisi”, “yüksek lisans”, “yayınları” vs gibi bir türe özgü ifade geçtiğinde bunu algılıyor; ancak yine de ek olarak kitap, makale, tez olduğunu belirtebilirsiniz.

3) Zotero’da yeni boş bir eser (kitap, makale, tez vs) oluşturun ve bu ögeyi seçin.

Boş eserin türü önemli değil, oluşturulan kod, eserin türünü de değiştirebiliyor. Ancak bir eser oluşturmadan veya PDF dosyası üzerinden yapıldığında kod çalışmaz.

4) GPT’den aldığınız kodu Araçlar > Geliştirici > JavaScript’i Çalıştır menüsünü takip ettiğinizde gelen pencereye yapıştırın.

Kolaylık olması adına bu menüye erişmek için bilgisayarınızdan CMD+R veya CTRL+R gibi bir kısayol atayabilirsiniz.

5) Çalıştır butonuna basıldığında kod, seçtiğiniz eserin verilerini Zotero’ya aktarır.

GPT, nadiren de olsa dizilimi hatalı kod (syntax error) üretebiliyor. Bu durumda aldığınız hatayı GPT’ye verdiğinizde kodu düzelterek yeniden size iletir.

Son olarak karşılaştığınız hataları bildirirseniz GPT’nin talimatlarında değişiklik yapabilirim.

Updated on 26 Aralık 2024