2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre Türkiye’deki 88 hukuk fakültesine, genel kontenjanlar kapsamında 13042 öğrenci yerleşti. Bu sene hukuk fakültelerinde yaklaşık bin kontenjan düşürülmüştü. Vakıf üniversitelerininin bazı hukuk programları, kontenjan düşüşüne rağmen bu sene de dolmadı. Bu kategorideki hukuk fakültelerinde toplam 600 boş kontenjan kaldı.
Devlet ve vakıf üniversitelerindeki hukuk fakültelerinin en küçük puana göre sıralaması şöyle:
2024 YKS yerleştirme sonuçlarından hukuk fakültelerinin payına düşenler bununla sınırlı değil. Tabloları oluştururken not aldığım birkaç hususu daha paylaşayım:
1 | Türkiye’deki şehirlerin sokaklarına “dikkat hukuk fakültesi” tabelası asabilecek derecede çok fakülte bulunuyor. 2024 itibariyle güncel sayı 88.
Bu ülkenin bereketli topraklarında;
1982-1999 için her yıl 🌱 1,05
2000-2009 için her yıl 🌱 2,6
2010-2021 için her yıl 🌱 3,5
hukuk fakültesi yeşermişti.
2 | Bu sene için tüm bölümlerdeki genel kontenjan yaklaşık 55 bin (%10) düşürülmüştü. Ancak hukukta yapılan yaklaşık bin kişilik kontenjan azalması, genel düşüş eğrisinin altında kaldı (%7).
3 | Hukuk kontenjanları geçen sene de bin kişi gerilemişti. Aşama aşama da olsa kapasitenin düşürülmesi, son derece olumlu. Bu uygulama istikrarla sürdürülürse fakültelerdeki öğretim kalitesi de artmaya başlayacaktır. Elbet, kalite artışı için başka şeylerin de yapılması gerekiyor.
4 | Hukuk fakültelerine bu sene yerleşen 13042 öğrencinin genel kontenjanlar kapsamında olduğunu belirtmeliyim. Yani bu sayıya okul birincisi 235 öğrenci, depremzede 254 öğrenci ile şehit ve gazi yakını 24 öğrenci dahil değil. Özel kategorilerdeki bu öğrenciler de eklendiğinde toplam sayı 13555 oluyor.
5 | YÖK verilerine göre geçtiğimiz yılda hukuk fakültelerindeki kayıtlı öğrenci sayısı 75 binmiş. 2024 yılında mezun olanlar çıkarıldığında bu sayının 60-65 bin civarına indiğini sanıyorum. Yani önümüzdeki yıldaki aktif hukuk öğrenci sayısı, bu sene yerleşenler mevcuda eklendiğinde 80 binlere varacak gibi duruyor. Korkunç bir sayı.
6 | Ağustos 2024 itibariyle hukuk fakültelerindeki toplam öğretim elemanı sayısı 3728’miş (YÖK). 80 bin öğrenci olacağı varsayımında, her 21 öğrenciye bir öğretim elemanı düşüyor.
7 | Türkiye’deki hukuk fakültelerindeki toplam profesör sayısı 557’ymiş (YÖK). Yani fakülte başına ortalama 6 profesör düşüyor. Ancak hiç profesörü olmayan hukuk fakültelerinin de bulunduğunu hatırlatmakta fayda var.
8 | Yukarıdaki görsellerde yer alan hemen her fakültenin sırasındaki değişimin pozitif yönde olması yanıltıcı olabilir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretimlerin kapatılması, listeyi yeşile çevirmiş durumda. İşin aslı başka…
9 | Geçen seneyle karşılaştırıldığında hem devlet hem vakıf yönünden öğrencilerin sıralamalarının ciddi şekilde düştüğü görülüyor. Hukuk fakültelerine yerleşenlerin sıralamalarında 2 bin ila 15 bin civarında geriye gidiş var.
10 | 125 bin barajının bir an önce yükseltilmesi gerektiğini gösteren bir istatistik: En uç sıralamalara sahip öğrencilerin genel kontenjan kapsamında yerleştiği hukuk fakülteleri listesi…
11 | Fakülteleri, çeşitli filtreleme kriterleriyle sıralamak mümkün. Bir alternatif olarak vakıflardaki hukuk fakültelerinin burslu, indirimli ve ücretli programları birleştirildiğinde ilginç bir sonuç çıkıyor. Bu şartlarda en küçük puana göre yapılan sıralamada alışılagelmiş vakıf manzarası alt üst oluyor.
*Tablolar ÖSYM’nin 13.08.2024 günü açıkladığı sayısal bilgilerden hareketle oluşturulmuştur. En küçük puanlara ilişkin tahmini sıralamalar, Salim Ünsal’ın hazırladığı dokümandan alınmış, en yüksek puanlara ilişkin tahmini sıralamalar ise bu veriler üzerinden hesaplanmıştır.