Avrupa Birliği, dün 2020 Türkiye raporunu yayınladı. İlerleme raporlarında bilişim ve teknoloji hukukuna dair önemli müktesebat başlıklarından biri de “bilgi toplumu ve medya“. Bu fasılda temel gösterge maalesef bu sene de geriye gidiş olduğu yönünde. 2008 yılında açılan bu fasıl başlığında Türkiye, 2018 yılına kadar önemli ilerlemeler kaydetmişti. Ancak son üç yıldır bu fasılda durum…
Okuduğum, izlediğim ve araştırdığım materyallerden nasıl not alınacağı meselesine uzunca sayılabilecek bir süredir kafa yoruyorum. Hangi meseleler deftere yazılmalı, hangileri mutlaka dijital ortamlarda tutulmalı, notları sistematize ederken nasıl bir yöntem izlemeli? Bu soruları özellikle, aldığım notlara ilişkin problemler yaşadığımda kendime tekrar tekrar soruyorum. Bu sorgulama silsilesinde eriştiğim bir noktaya dair bu yazı da. 📝🚀Emojiler dijital…
Çin Ulusal Halk Kongresi uzun yıllardır üzerinde çalışılan Medeni Kanun’u yasalaştırdı. Medeni hukuka ilişkin mevcut düzenlemeleri bir araya getirerek önemli yenilikler öngören düzenleme, hem medeni hukuk hem de bilişim-teknoloji hukuku açısından önemli detaylar içeriyor. 1260 maddelik kanun 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek. Böylelikle 2017’de ülkede yürürlüğe giren “Medeni Kanun’un Genel Hükümleri” düzenlemesi de tamamlanmış olacak.…
Her yıl, blogumdaki ilk yazının yayınlanma tarihi olan 11 Nisan günü bir muhasebe yazısı yayımlamak, 2000’li yıllarda Türkçe blog yazan internet abilerinden öğrendiğim bir gelenekti. Son beş altı senedir bunu yalnızca bir blog doğum günü kutlama havasında sürdürmüşüm. Sinerjik blogun 12. yıl yazısında bu kez çerçeveyi biraz daha genişleterek blog dünyasına ilişkin bir muhasebe denemesi…
Bu yazı ilk kez, İngilizce dilinde, Uluslararası Mahremiyet Uzmanları Birliği’nin (IAPP) “2020 Global Legislative Predictions” başlıklı beyaz kitabında yayınlanmıştır. 2019 yılı Türkiye’de veri koruma açısından çok verimli geçmiş ve farkındalığın arttığı bir yıl olmuştu (detaylar için bkz. “2019’da Türkiye’de KVK”). Kişisel Verileri Koruma Kurulu, bir yandan geçtiğimiz yıl yayınladığı dokuz kararla veri denetleyicilerine rehberlik ederken,…
Önce müvekkil, ardından içtihatlar, doktrin ve varsa diğer bilgi kaynakları… Avukatın hukuk tabiatında dağınık hâlde bulunan bu bilgileri sistematize etmesi ve ardından muhakeme yaparak somut olaya uyarlaması için zorlu ve yorucu bir süreci yürütmesi gerekiyor. Zihin haritalama yöntemi, karmaşık bilgi kaynaklarını sistematik hâle getirmeye yaraması ve sözlü-yazılı beyanlara farklı bir perspektif katması itibariyle tam da…